Maite (Obbal): “No fem cal·ligrafia, fem exercicis de reeducació del traç que és ben diferent”


22 de juliol de 2014 | Publicat per Marc Roca | Etiquetes: Obbal, grafologia, Professionals, entrevista, connecTerrassa | Temps de lectura: 10 minuts

L’àmbit de professionals que confien en connecTerrassa segueix ampliant-se i diversificant-se. Una de les darreres incorporacions ha estat Obbal (C/ Irineu, 1) (Twitter, Facebook). Segons podem llegir a la seva web “Obbal neix l'any 2013 a la ciutat de Terrassa amb la intenció d'apropar la ciència grafològica al gran públic, oferint serveis tan a nivel particular com d'empresa. La nostra disciplina se centra en tres especialitats: la Grafologia, l'Educació i Reeducació de l'escriptura i la Perícia Cal·ligràfica Judicial. Estem habilitats per actuar davant dels Tribunals de Justícia com a pèrits cal·lígrafs i com a grafoanalistes forenses. En l'àmbit infantil som especialistes en educació i reeducació de l'escriptura, oferint aquests serveis des d'una base estríctament grafològica, la qual cosa ens permet detectar les alteracions grafoescripturals amb major precisió i corregir-les mitjançant una metodologia individualitzada en funció de cada cas”. N’hem parlat amb la seva creadora, la Maite Jiménez, per entendre més i millor un àmbit encara massa desconegut pel gran públic.

Marc Roca (connecTerrassa).- Maite, explica’ns què és la grafologia i per què ens pot servir?

Maite Jiménez (Obbal).- La grafologia és la ciència que interpreta la personalitat d’un subjecte a través de la seva escriptura manuscrita, però també és un concepte ampli que engloba diverses matèries. A Obbal ens hem especialitzat en tres disciplines: la perícia cal·ligràfica judicial, que forma part de la grafologia forense i serveix per a determinar l’autoria d’un escrit (en casos de falsificacions de documents, anònims, etc); la reeducació de l’escriptura, que aplica la grafologia per a l’avaluació, tractament i prevenció de la disgrafia, el que coneixem com a mala lletra, tant per nens com per adults; i la grafologia pròpiament dita, sobretot aplicada a la selecció de personal i a l’orientació professional i d’estudis.

La formació universitària és fonamental, es necessiten molts anys d’estudi per arribar a fer una anàlisi grafològica precisa. Hi ha gent que ha fet un curs de grafologia en un centre no reglat i es penja el títol de grafòleg, això treu rigor i seriositat a la professió. Els detractors de la grafologia aprofiten aquesta manca de professionalitat per a catalogar-la de pseudociència.

A Obbal som titulats universitaris i apliquem la tècnica de la grafoanàlisi, que es basa en una metodologia científica on es puntuen tota una sèrie de paràmetres gràfics que ens donen com a resultat el percentil de la predominant de temperament i caracteriològica. Això vol dir que el resultat de l’anàlisi està fonamentat en la medició d’uns paràmetres i no en l’observació subjectiva del grafòleg. A reeducació de l’escriptura també apliquem unes escales paramètriques juntament amb altres proves i tests per a determinar el grau de disgrafia.

Marc R.- Ens acabes de fer una mini màster-class;-) Ara que ja estem situats, parla’m del nom de la vostra empresa i del logo. D’on sorgeix Obbal i què significa?  

Maite J.- A grafologia el traç circular que forma la lletra “o” se’n diu oval i representa la síntesi de la personalitat, d’aquest concepte va sorgir Obbal. Els tres núvols que sobrevolen el nostre logo fan al·lusió a les tres disciplines que treballem. Anant més enllà la “a” amb forma de triangle està destacada en vermell ja que en grafologia és més positiu el predomini de la corva sobre l’angle, és una picada d’ullet per dir “compte amb això!”

Marc R.- I, els vostres clients, a qui us dirigiu? Qui pot aprofitar els serveis que oferiu?

Maite J.- El ventall del clients als quals oferim els nostres serveis és molt ampli. Treballem tant per a particulars com per a empreses i escoles.

A nivell particular es poden contractar serveis de perícia cal·ligràfica judicial a instància de part a través d’un advocat o bé el client directament, serveis de grafologia (orientació professional i d’estudis i perfils de personalitat) i reeducació de l’escriptura per nens i adults. També som pèrits d’ofici mitjançant designa judicial.

Per empreses fem selecció de personal per competències basant-nos en la prova escrita com a complement de l’entrevista i estudis sobre el potencial professional dels treballadors de cara a possibles promocions o creació de nous equips de treball. També assessorem en l’elecció de la tipografia per a campanyes publicitàries.

Oferim els nostres serveis d’educació i reeducació de l’escriptura a les escoles que estiguin interessades en desenvolupar un sistema d’avaluació i prevenció de la disgrafia i/o a aquelles que vulguin realitzar proves per avaluar el nivell grafoescriptural dels seus alumnes.

Estem oberts a qualsevol tipus de col·laboració multidisciplinar pel que fa al tema de l’educació i reeducació de l’escriptura. La disgrafia no es dóna aïlladament, generalment va lligada a altres trastorns de l’aprenentatge (com la dislèxia) o a altres tipus de trastorns com pot ser el dèficit d’atenció amb o sense hiperactivitat, per la qual cosa un equip multidisplinar on intervinguin pediatres, logopedes, psicòlegs, psicopedagogs, psicomotricistes, neuròlegs, optometristes, etc. resulta idoni per a la correcta evolució del nen o nena.

Marc R.- Has comentat que una de les vostres especialitats és la reeducació de l’escriptura, tant per a nens com per a adults. Centrem-nos en els nens. En què consisteix exactament? Quins problemes treballa i què podem aconseguir? Posa’ns algun exemple. Quin paper hi juguen les escoles? I, els pares/família?

Maite J.- A Obbal tractem únicament la disgrafia. La finalitat de la reeducació és assolir el domini en l’execució del traç i una prensió de l’útil escriptor i una postura correctes.

Les sessions són totalment personalitzades en funció de cada cas ja que les causes de la disgrafia (mala lletra) són molt diverses. Fem sessions setmanals individuals d’una hora de durada on alternem exercicis grafoescripturals amb altres tipus d’exercicis on es  treballa la motricitat fina, la memòria, l’orientació espacial, etc. No fem cal·ligrafia, fem exercicis de reeducació del traç que és ben diferent: per fer una lletra primer s’ha de dominar el moviment. Les sessions tenen una part lúdica important, els nens que aprenen jugant evolucionen molt més ràpid. La motivació del nen o nena és un factor clau per a l’èxit de la reeducació, aquí no venen a fer una extraescolar o deures venen a millorar la seva lletra i en són ben conscients.

Mitjançant la reeducació de l’escriptura aconseguim no només que el nen faci una lletra llegible, ràpida i fluïda, sinó també organitzada: que respecti el marges, els espais entre línies i entre paraules, la uniformitat de grandària de les lletres, etc.

Les escoles juguen un paper molt important en el procés de reeducació de l’escriptura, per a nosaltres és bàsic el contacte permanent amb educadors i mestres per a la correcta evolució del nen. Seria ideal que totes les escoles implantessin un sistema per a avaluar el nivell grafoescriptural dels alumnes i poder fer així una detecció precoç de la disgrafia. El temps és un factor negatiu ja que els hàbits es cristal·litzen i esdevenen més complicats de reeducar. L’altre dia em parlaven d’un noi que havia suspès les proves d’accés a la universitat perquè els correctors no entenien la seva lletra, penso que estem subestimant l’escriptura manuscrita en pro de les noves tecnologies i oblidem que hi ha situacions, com en aquest cas, on una escriptura clara pot influir en el nostre futur.

La implicació de la família és fonamental en el procés de reeducació de l’escriptura. Han de motivar i fer costat al nen o nena i l’han d’ajudar a assimilar i mantenir el que es treballa a les sessions. Per exemple si estem treballant la postura és molt important que a casa i a l’escola seguin correctament, en cas contrari la reeducació no tindrà sentit.

Marc R.- I, ja per acabar aquesta petita introducció, m’agradaria que ens recomanessis dues coses: 1) Una web del vostre sector que trobis interessant (o una utilitat, una eina TIC), i 2) Un comerç/bar-restaurant/professional de Terrassa que t’agradi per un motiu o altre.

Maite J.- Us recomano visitar el bloc del màster en grafoanàlisi europea. Hi trobareu apunts molt interessants relacionats amb el món de la grafologia.

M’encanta la cafeteria Sa Illa [també són membres de connecTerrassa], té un caliu i un encant especial amb un toc elegant i acollidor i un tracte excel·lent.

--

NOTA: Ets un comerç, bar, restaurant, professional,... i estàs interessat en formar part de connecTerrassa? Registra't aquí i et vindrem a presentar el projecte.

--

ENTREVISTES ANTERIORS

- Roser R. (Styl Mobles): ‘El carrer de la Palla té un carisma i un ‘ganxo’ especial’.

- Txell Fuentes (Domo Informàtica): ‘Estem especialitzats en xarxes i serveis Wifi’.

- Albert F. (4 unces): ‘Volem ser una botigueta de barri, amb un tracte molt personalitzat, proper i amb productes de qualitat'.

- Iván Sánchez (Espai del Descans): 'La nostra família porta més de 30 anys al sector del moble i el descans'.

- Joan Gamisans: ‘El porc de ral d’Avinyó és una raça molt preuada, de molta qualitat i molt tendre’.

- Gemma (Montse Carnisseria): 'Agraden molt els nostres pastissets de carn'.

- Joaquim Colomer (Colomer Ventalló Advocats): 'Si és per una bona causa, anem on el client ens demana'.

- Yolanda Alfaro: 'El cap de setmana comença el divendres al matí'.

- El Tastet de la Cisqueta (Dani): A El Tastet de la Cisqueta hi trobareu 'qualitat, bon preu i molta amabilitat'.

- Alícia M. (Fabra Finques): ‘A la xarxa s'hi ha d'estar de forma implicada, s'han de cuidar els continguts i saber què es vol dir’.

- Jordi (Sa illa): ‘Les ensaïmades de Menorca i els cafès amb coctelera són els nostres productes estrella’.

- Eva (La Provença): 'Per mi sempre ha estat un al·licient treballar de cara al públic, és una font d'intercanvi d'idees que m'enriqueix com a persona'.

- Maurí Assessors: 'L'aparició de les taxes judicials ha dinamitat l'accés de molts ciutadans a la justícia'.

- Rosa (Ni un pèl de +): 'A l'home cada vegada li agrada més cuidar-se i busca llocs on li ofereixin un tracte personalitzat i especialitzat'.

- Cristina (El Confit): “Els productes que surtin de la botiga han de tenir un estil que els diferenciï de la resta”.

- Parafarmàcia Nova: 'La gent valora els consells que donem. Intentem donar resposta a totes les necessitats i dubtes'.

- Bau House: “A part dels concerts, oferim sopars a bon preu i en un lloc especial, una casa modernista”.

- Can Mallorquí: 'Oferim productes 100% ecològics i de producció pròpia'.

Afegeix un comentari

Vols formar part de la nostra comunitat?

Clica aquí!

Registra't a connecTerrassa!

Et mantindrem informat sobre el comerç de Terrassa i els professionals de la ciutat amb Notícies, Agenda, Sortejos, Promocions,...

Prement el botó "Vull subscriure'm" acceptes les polítiques de privacitat