Quines són les tres "potes bàsiques" de l'amor [per Yolanda Vera d'ISEP Clínic Terrassa]


 • Etiquetes: Sant Valentí 2020 | Temps de lectura: 4 minuts

  Yolanda Vera, directora d'ISEP Clínic Terrassa, ens explica en aquest article especial SANT VALENTÍ com podem aconseguir o què hem de fer per aconseguir l'amor complet:

  Qui va dir que estimar fos fàcil? Estimar de forma sana, mantenir una relació de parella en el temps és una de les coses més difícils ja que estimar no és suficient, cal saber estimar. Estimar és un art, com el ball, dues persones han d'aprendre a ballar juntes, compassant els passos, els temps, fent que tot flueixi, que gaudeixin i vulguin seguir ballant. L'amor no és una cosa que sents i ja està, és una cosa que aprenem a fer tal i com ens explica Eric Fromm a la seva obra "l'art d'estimar".

  Per aprendre aquest ball necessitarem disciplina, concentració, esforç, paciència i preocupació, interès o motivació per dominar aquest art. Però abans d'aprendre a ballar hem de tenir present que l'amor complet ha de tenir 3 dimensions bàsiques segons la Teoria triangular de Sternberg que són: PASSIÓ, INTIMITAT I COMPROMÍS.

  PASSIÓ

  L'atracció entre dos cossos i el desig sexual són les seves parts bàsiques. És l'activació biofisiològica en el nostre cos. Quan un s'enamora el cor al principi disminueix el seu ritme per accelerar posteriorment. L'enamorament és un sentiment positiu que també ens protegeix enfront de l'estrès. Augmenta la sudoració i la condició elèctrica de la pell, tenim respostes químiques: augment de la cortisona, testosterona i estrògens, augment de dopamina, norepinefrina i serotonina, la substància més rellevant de l'amor.

  INTIMITAT

  És un sentiment d'unió, afecte cap a l'altra persona. Aquest vincle emocional ens permet crear una relació on podem expressar les nostres vulnerabilitats, inseguretats i inquietuds en un lloc segur, la nostra relació. En aquesta relació íntima podem compartir i comunicar-nos des de la llibertat, des de la confiança de no sentir-nos jutjats per l'altre. Aquesta dimensió implica que la nostra parella ens sumi perquè ens ajuda a sentir-nos segurs i permet la nostra evolució.

  COMPROMÍS

  És la decisió ferma de construir un projecte vital conjunt, és la decisió explícita de compartir, tenir cura i alimentar aquest amor.

  La combinació d'aquestes tres categories ens descriuen els diferents tipus d'amor més habituals que podem trobar-nos.

  AMOR BASAT EN L'AFECTE. És l'afecte que caracteritza les amistats. Intimitat + compromís, però no hi ha passió.

  ENAMORAMENT o amor a primera vista. Hi ha molta passió però no existeix la intimitat ni el compromís. NOMÉS PASSIÓ.

  AMOR BUIT. NOMÉS COMPROMÍS. Els uneix el respecte, són les parelles de conveniència o aquelles que segueixen juntes per algun objectiu com per exemple els fills, un negoci... però ja no senten.

  AMOR ROMÀNTIC. Són parelles a qui els uneix l'atracció física i passional. És una amor amb una connexió física immediata, la relació se centra principalment en les relacions físiques i sexuals. En aquest tipus d'amor la part racional es minimitza, no prenem consciència dels possibles "defectes" de l'altre, l'idealitzem, pensem que sens dubte és la nostra mitja taronja, tot es veu de color de rosa, sense tenir present si compartim valors de vida, model de parella, projecte vital. Només PASSIÓ I INTIMITAT, no hi ha compromís.

  AMOR CONSUMAT o COMPLET. SEGONS la teoria de Sternberg, seria l'amor ideal, on són presents les tres "potes bàsiques": intimitat, passió i compromís.

  A més de compartir les tres categories en la nostra relació hem de tenir present compartir valors, molta empatia i comunicació emocional, sumar a l'altre, no jutjar-lo mitjançant el llenguatge ni directament ni indirecta, saber negociar, ser tolerants i flexibles, demanar el que necessitem evitant la creença irracional "si em coneix ja ha de saber el que penso o necessito", preguntar a l'altre què necessita per sentir-se bé, mimar-lo, tenir cura dels detalls, nodrir aquesta "espurna" que sense poder evitar-ho baixarà d'intensitat però al nodrir-la evitarem que s'esfumi... En conclusió, l'art de ballar l'amor no ha estat mai una tasca fàcil encara que sens dubte serà una de les millors obres de la nostra vida.

  Yolanda Vera, directora d'ISEP Clínic Terrassa.

  Especial Sant Valentí

  >> Seguiu les propostes per Sant Valentí de la Comunitat connecTerrassa a #connecSantValentí

  >> ESPECIALS CONNECTERRASSA | Vols donar a conèixer una empresa? Una activitat? Una notícia? Un esdeveniment?...

  Afegeix un comentari

  Vols formar part de la nostra comunitat?

  Clica aquí!

  Registra't a connecTerrassa!

  Et mantindrem informat sobre el comerç de Terrassa i els professionals de la ciutat amb Notícies, Agenda, Sortejos, Promocions,...

  Prement el botó "Vull subscriure'm" acceptes les polítiques de privacitat