Sébastien Fabre (Sevan): “Les lesions provocades per esports d’hivern sovint són degudes a accions traumàtiques, puntuals i contundents”


 • divendres, 19 febrer, 2016 - 17:00

  ENTREVISTA | Si el mes passat vam parlar sobre les patologies laborals més freqüents amb Sébastien Fabre —fisioterapeuta i propietari de Sevan Centre Salut—, aquest més ens hem volgut endinsar en un tema de plena actualitat: els esports d’hivern.

  Meteorologia a banda, és un bon moment per a preguntar-nos com ens pot afectar físicament la pràctica d’aquests esports que fem en èpoques molt concretes de l’any i com prevenir-los.

  A diferència de les lesions laborals, que llistàvem segons una classificació triple: sedentarisme, repetició (de cadena) i feines físiques, les dolències provocades per esports d’hvern no són degudes a la repetició de moviments monòtons, per exemple, sinó tot el contrari, són degudes a accions traumàtiques, puntuals i contundents.

  Les parts del cos més afectades, normalment, són els genolls, els ombros i les mans. A més, tal i com em comenta el Fabre, estem davant molt sovint d’un esportista de temporada, una persona que no fa altres esports durant la resta de l’any, “només són esquiadors”.

  En l’esport de temporada, la resta de l’any no treballes molts aspectes que et poden afectar físicament quan l’exerceixes, com pot ser l’alimentació, l’exercici, els estiraments…

  L’escalfament, com en tot esport, és clau, però a l’esquí ens trobem característiques que no hi ajuden gens: les temperatures baixes, les cues que hi ha per pujar a les pistes, la situació, el fet d’anar-hi només un o pocs dies… tot plegat fa que es faci més difícil posar-se a escalfar prèviament a començar a esquiar.

  Fins ara hem comentat l’esquí, com a paradigma d’esport d’hivern. Amb tot en trobem d’altres o d’altres modalitats. Així, a diferència de l’esquí, per exemple, les lesions que es provoquen practicant ‘snow’ s’acostumen a centrar més en les mans i els malucs.

  Una altra modalitat d’esprots d’hivern són l’esquí de fons, les raquetes, i similars. En aquests casos, a diferència de tot el què hem comentat fins al moment, aquí si que la lesió ve donada per la repetició i no tant per accions traumàtiques puntuals. Tendinitis de braços, tendinitis del tendó rotulià… poden ser exemples de lesions provocades per aquests esforços repetitius.

  La prevenció, com sempre esmentem en aquest seguit d’entrevistes que fem amb Sébastien Fabre, és clau. En els esports de temporada, la preparació anual per a prevenir lesions musculars és recomanable fer-la dos o tres mesos abans de practicar l’esport en qüestió. No cal fer-ho tot l’any, però si uns mesos abans.

  Vols rebre connecTerrassa al mòbil? Aquí t'expliquem com.  Registra't a connecTerrassa!

  Et mantindrem informat sobre el comerç de Terrassa i els professionals de la ciutat amb Notícies, Agenda, Sortejos, Promocions,...

  Prement el botó "Vull subscriure'm" acceptes les polítiques de privacitat

  Afegeix un nou comentari

  Promocions connecTerrassa

  Informació de l'autor

  Marc Roca Verdaguer

  Del dret a la comunicació digital, passant per la gestió pública. Aquest podria ser un resum de la meva trajectòria professional. Llicenciat en dret, vaig exercir d'advocat a Garrigues & Andersen i, posteriorment, vaig treballar en diversos departaments de la Generalitat. Entremig, vaig estudiar Periodisme Digital (UOC) i m'he anat especialitzant en periodisme, comunicació i màrqueting digital. Els darrers quatre anys he estat director de continguts web de la Fundació Espai Català de Cultura i Comunicació (Escacc). Actualment, dedicat al 100% a connecTerrassa!

  marc@connecterrassa.cat

  Whatsapp (617096743) - Instagram - Facebook - Twitter.