Sébastien Fabre (Sevan): «Com preparar-nos per a l'estiu, de cap a peus»


 • Etiquetes: | Temps de lectura: 5 minuts

  dimecres, 7 juny, 2017 - 10:30

  ENTREVISTA | Què és el més important a tenir en compte quan preparem el nostre cos per a l'estiu? El fisioterapeuta Sébastien Fabre, de Sevan Centre Salut (Pl. del Progrés, 19) ens parla de dos dels punts forts a tenir en compte quan encarem aquesta època: la dieta i la cura dels peus.

  En primer lloc la dieta, un dels temes candents quan s'acosta l'estiu. A Sevan no l’enfoquen només com un tema estètic, sinó que va més enllà, ja que està més vinculat del que ens pensem a la salut. Tracten la dieta des del punt de vista físic, perquè es pot considerar que certs dolors poden aparèixer a partir del sobrepès, ja sigui pel que fa a l'esquena, als genolls o als malucs, per exemple. I aquesta realitat és per a totes les edats. "Tenim pacients de 25-30 anys que pateixen hèrnies discals o artrosi de genoll per culpa del sobrepès"

  La Maribel Arias García, dietista i tècnica superior en Dietètica i Nutrició, té en compte molts factors a l'hora de fer una dieta. Partim de la base que el sobrepès i la falta d'exercici van lligats, però en determinats casos hi hem d'afegir problemes hormonals, de tiroides... Per aquest motiu, a l'hora de pautar una dieta, no ens basem només en el pes i la mida, sinó que demanem analítiques per valorar si existeix un problema de fons.

  Què els diferencia d'altres dietistes? Es tracta d'una dieta totalment personalitzada, adaptada a les característiques i necessitats de la persona. La dietista dona unes taules alimentàries, unes pautes i uns exercicis per tal que la persona s'hi impliqui. "Ensenyem com combinar els aliments, tot molt ben documentat, de forma que la gent que té ganes de fer un canvi té aquesta eina a casa". A més, qualsevol dubte el poden resoldre a través de whatsapp, i en tot moment hi ha feedback entre la dietista i el pacient.

  El que és important per a Sevan és que els pacients entenguin que es tracta d'un canvi d'hàbits, d'un exercici físic combinat amb una dieta adaptada expressament per a ells. Per aquest motiu les visites tenen una duració d'una hora, perquè es fa un treball profund i personalitzat amb cada persona. És un tema de reeducació, tant en els aliments com en la compra, l'organització dels menjars, la forma de cuinar...

  Si és necessari, se li ensenyen aliments nous i, si alguna cosa no agrada, es busca l'alternativa. "Ja no és només el fet de marcar cinc àpats al dia i posar una taula alimentària, sinó que es tracta que la persona es senti a gust". "És molt important seguir els cinc àpats perquè, si ens en saltem algun, fem treballar més l'estómac, i aquest es desenvolupa més, perquè és un múscul, i al final això genera greixos".

  L'activitat física en aquest cas també és molt important. Encara que sigui caminar 20 o 25 minuts al dia. Amb això ja estàs cremant calories i, a partir d'aquí, es tracta d'anar augmentant l'activitat. "No cal fer triatlons, però sí que és important cremar calories i, d'aquesta manera, es reeduca l'estómac a fer la digestió més ràpidament".

  En l'àmbit de la salut, només perdent un 5 o 10% del seu pes la persona ja ho nota! Respira millor, puja les escales sense cansar-se, dorm millor, no ronca... "Fixa't quants beneficis té perdre pes! Fins que no ho vius, no ho pots saber!" Per això, a Sevan donen tanta importància a aquest tema.
   

  I la segona qüestió a tenir en compte de cara a l'estiu és la cura dels peus. En el servei de podologia tracten dos tipus de patologies: les lesions de peu (llagues, berrugues, durícies, ungles encarnades...) i els problemes de petjada, que es corregeixen sempre amb plantilla. Realitzen un estudi de la marxa, per saber quin tipus de plantilla és necessària.

  En aquest tema, el que és important conèixer i tenir en compte és que la plantilla no és una cosa definitiva, sinó que s'ha d'anar revisant i modificant, si és necessari. Un problema de peu es pot corregir amb una plantilla, però això no vol dir que el peu canviï, sinó que la plantilla fa de correcció mentre el pacient la porta posada, ja que "el peu no és prou intel·ligent per rectificar-se". En el moment que es deixa de fer servir, el peu aguanta unes setmanes, però després torna al seu estat natural.

  A l'estiu hi afegim el problema del calçat, ja que molta gent deixa d'utilitzar la plantilla per l'ús de les sandàlies i les xancletes. "Al setembre és quan tenim més persones amb problemes de penellons, fasciïtis plantars, inflamacions...
  Des de Sevan, el consell que donen és que "les xancletes sempre s'han de tenir a mà, però no dur-les posades". La seva recomanació és que s'utilitzi una sabata de tela, o amb velcro, i en el moment d'arribar a la platja es faci el canvi, perquè amb les xancletes fem servir tendons i articulacions que normalment no treballen, i les estem estimulant de manera que acabem provocant lesions. "Els esquinços a l'estiu són molt freqüents. El peu sempre ha d'estar subjecte".

  Com amb el tema de la dieta, el servei de podologia està basat en la salut, però també té en compte el concepte de l'estètica i tracten problemes de durícies i talons blancs i clivellats. "No pintem les ungles, però et deixem el peu preparat perquè t'ho facin!"

  Afegeix un comentari

  Vols formar part de la nostra comunitat?

  Clica aquí!

  Registra't a connecTerrassa!

  Et mantindrem informat sobre el comerç de Terrassa i els professionals de la ciutat amb Notícies, Agenda, Sortejos, Promocions,...

  Prement el botó "Vull subscriure'm" acceptes les polítiques de privacitat