"Qui paga les reparacions d'un pis llogat?", per Blanca Puig [Ètic Advocats]


  • Etiquetes: lloguer | Temps de lectura: 3 minuts

    dimarts, 16 febrer, 2016 - 19:00

    OPINIÓ | Fa poc heu llogat un pis i el propietari us va dir que s’havia de fer una petita obra per arreglar un baixant i no ho ha fet. O bé, ja fa temps que sou al pis, se us ha fet malbé la dutxa i ho heu comunicat al propietari, que no la repara.

    Són dubtes i preguntes que ens presenten freqüentment els clients i que no sempre son fàcils de contestar. Intentem, doncs, aclarir alguns conceptes bàsics.

    Doncs bé, primera premissa i la més important: MAI NO DEIXEU DE PAGAR EL LLOGUER! És essencial que sigueu conscients que la falta de pagament suposa que us poden rescindir el contracte de ple dret i desnonar-vos. Ni deixar de pagar, ni pagar menys quantitat. Una qüestió diferent seria que negociéssiu amb el propietari que, mentre no s’arreglin els desperfectes, us abaixin el preu de la renda (i és aconsellable que aquest acord consti per escrit).

    En aquests casos, i tenint en compte el que disposa l’article 21 de la Llei d’arrendaments urbans, les despeses de conservació de l’immoble són a càrrec del propietari. Quan ens referim a aquestes despeses volem dir aquelles que són necessàries perquè la finca serveixi per satisfer les necessitats d’habitatge.

    I sempre que no siguin imputables a l’arrendatari (que n’hagi fet un ús indegut, que ho hagi provocat ell, etc.). En els casos que es tracti de reparacions que corresponen al propietari i que, no obstant això, no les faci, mai hem de deixar de pagar el lloguer. Hem de comunicar-ho de forma immediata a l’arrendador per tal que comprovi les reparacions necessàries ell mateix, o per mitjà de tècnics que designi, i les faci com més aviat millor.

    Recomanem que si, un cop comunicada la incidència per telèfon, el propietari en fa cas omís, es reclami novament per un mitjà escrit que en deixi constància (burofax, correu certificat). Només en el cas que la reparació fos urgent i no la realitzés el propietari, la llei ens permet fer la reparació pel nostre compte i després reclamar la despesa a l’arrendador.

    Hem de tenir clar, però, que la reparació cal que sigui responsabilitat del propietari, que no sempre és fàcil i que pot donar lloc a un litigi en cas que no estigui clar qui ha de respondre d’un desperfecte.

    Per evitar-ho, us recomanen que en els contractes d’arrendaments s’aclareixi i es concreti quines reparacions seran a càrrec del propietari i quines a càrrec de l’arrendatari. Això no obstant, s’ha de vigilar que, en el contracte, el propietari, no imputi als llogaters reparacions que són responsabilitat seva.

    Sempre és convenient que algun especialista en repassi el contingut per comprovar que no existeixin clàusules abusives.

    Finalment, s’ha de tenir en compte que les reparacions derivades de l’ús normal sí que seran responsabilitat de l’arrendatari.

    En propers articles parlarem d’un altre tema que preocupa els arrendataris, com és la fiança i la seva devolució.

    A Ètic Advocats us resoldrem amb molt de gust qualsevol dubte.

    Blanca Puig
    Advocada a Ètic Advocats

    Afegeix un comentari

    Vols formar part de la nostra comunitat?

    Clica aquí!

    Registra't a connecTerrassa!

    Et mantindrem informat sobre el comerç de Terrassa i els professionals de la ciutat amb Notícies, Agenda, Sortejos, Promocions,...

    Prement el botó "Vull subscriure'm" acceptes les polítiques de privacitat