"Els perills d’utilitzar WhatsApp per a usos professionals", per Susanna Vilaseca [Ètic Advocats] i Marc Roca [connecTerrassa]


 • Etiquetes: Ètic Advocats, temes jurídics, connecTerrassa, Whatsapp | Temps de lectura: 2 minuts

  dimecres, 17 juny, 2015 - 16:30

  OPINIÓ | En el món de la comunicació hi ha diverses coses que han avançat molt ràpidament, entre aquestes trobem aplicacions com el “WhatsApp”, que ens facilita molt la vida. En termes professionals i empresarials, però, ha obert una porta molt gran, potser massa, ja que en general es tenen en compte els grans avantatges pràctics que ens comporta, però no els inconvenients.

  Moltes empreses i professionals han trobat en aquesta aplicació de missatgeria instantània una forma eficaç de comunicar-se amb els seus clients o potencials clients. Però, no sempre l'eficàcia va lligada amb la seguretat i la legalitat.

  En termes legals, el risc d’infringir la llei de Protecció de Dades encara s’accentua més quan es creen grups i s’utilitzen per aquestes finalitats professionals.

  En aquesta situació podem trobar, per esmentar-ne alguns, quatre problemes:

  1. Falta de cura de la informació que es transmet via WhatsApp, ja que sovint es desconeix o s’obvia el fet que es tracta d’una aplicació insegura per transmetre dades importants, sobretot si parlem de dades privades.
  2. Desconeixement de la Llei de Protecció de Dades, ja que la utilització de dades personals mitjançant WhatsApp pot constituir un incompliment de les obligacions de les empreses i, en conseqüència, se’ns podria imposar uns sanció en forma de multa.
  3. Falta de consentiment. Les empreses no tenen recollit per escrit un consentiment del client i, en general, desconeixen les conseqüències negatives que se’n poden derivar.
  4. La mala utilització de la funció de “grups” de WhatsApp, on l’efecte expansiu de dades personals privades encara va molt més enllà, cedint les empreses (de manera involuntària) dades de tots els clients entre ells i fent que hi hagi un descontrol i desconeixement d’on poden anar a parar aquestes o els mals usos que se’n poden arribar a derivar.

  Fins aquí, hem esmentat alguns problemes formals o jurídics que poden esdevenir-se de l’ús no adequat de WhatsApp. Dit això, si ens centrem en l’aspecte tècnic, com ja s’ha dit, l’ús de la funció de “grups” és un error molt estès que podria comportar-nos problemes. Hi ha alternatives dins del propi WhatsApp que ens permeten enviar missatges a grups de gent sense que es creïn xats ni hi hagi intercanvi de dades d’uns usuaris amb d’altres.

  --

  NOTA: Aquest article ha estat escrit a quatre mans entre Susanna Vilaseca, d’Ètic Advocats, i Marc Roca, de connecTerrassa. La segona part d’aquest article, on expliquem com cal actuar jurídicament i quins aspectes tècnics cal tenir en compte, s’enviarà de forma privada a tots els membres de la Comunitat connecTerrassa, dins dels serveis d’informació i formació que oferim des de connecTerrassa.

   

  Afegeix un comentari

  Vols formar part de la nostra comunitat?

  Clica aquí!

  Registra't a connecTerrassa!

  Et mantindrem informat sobre el comerç de Terrassa i els professionals de la ciutat amb Notícies, Agenda, Sortejos, Promocions,...

  Prement el botó "Vull subscriure'm" acceptes les polítiques de privacitat