Si poguessis emportar-te un sol aliment a la lluna, quin triaries? La quinoa!


31 de octubre de 2014 | Publicat per Quim Gutiérrez | Etiquetes: quinoa, alimentació | Temps de lectura: 3 minuts

Amb aquest argument la NASA ha propiciat que tot el món s'interessés per aquest pseudo-cereal (no és una gramínia) tan bo i tant nutritiu. Però, què ha passat amb els preus? Evidentment, s'han disparat.

L'any 2013 va ser l'any internacional de la Quinoa i va fer que molts països no consumidors d'aquest gra andí, comencessin a fer-ho.

La quinoa —també anomenada quinua— és un aliment vegetal que té tots els aminoàcids essencials (com el fajol o blat sarraí) i que, a més a més, no conté gluten. Això vol dir que és una proteïna completa, molt més digestiva que la carn o el peix. Aquests aminoàcids essencials es troben al nucli del gra, no com altres cereals que els tenen a la pela. En el món natural, no existeix cap aliment comparable en quan al valor dels seus nutrients.

Es troba de forma nativa a tots els països de la regió andina, i els principals productors són Bolívia, Perú i els Estats Units, però actualment el cultiu s'està expandint a altres continents. Cal dir que només la quinoa andina és anomenada quinoa reial, amb unes propietats superiors a les demés, i que aquesta, es cultiva a més de 3.500m d'alçada. Per tant, la producció és limitada al no poder expandir-se.

Alguns països volen augmentar la producció amb una varietat genèticament modificada. Per evitar-la, cal comprar-la ecològica. A part de la quinoa blanca, n'hi ha de vermella i negra. A la negra, l'anomenen caviar vegetal. La forma més fàcil de consumir-la, és bullida com si fos arròs.

El preu s'ha doblat en menys d'un any i segueix pujant. Algunes empreses han deixat de comprar-la, i altres empreses més grans la van comprar en grans quantitats abans de la pujada, per poder mantenir el preu, però estan provocant més pujades. Tot i això, la demanda augmenta.

El més preocupant és, que és fonamental per a la dieta dels pobles peruans i bolivians i la pujada de preus en origen fa que no la puguin consumir. Paradoxalment, mentre el consum augmenta a tot el món, disminueix als països que la cultiven. Després de molts segles, estan substituïnt aquest cereal per arròs i altres cereals més econòmics.

Alternativa3, empresa terrassenca que comercialitza productes de comerç just, fa mesos que va acabar la producció de l'any passat. Esperen una nova producció a finals d'any. Segons fonts d'aquesta empresa, el preu serà probablement més alt per la forta especulació. Diuen que segons les males llengües ha estat una empresa nord-americana que es va quedar tota la producció de quinoa i la deixa anar a comptagotes, fent elevar el preu de manera exponencial. "Aquest hivern passat, ens van cridar d'una cooperativa de Bolívia demanant quinoa perquè ells no poden menjar... no hi ha producte i el que hi ha, ells no podien pagar!"

Afegeix un comentari

Vols formar part de la nostra comunitat?

Clica aquí!

Registra't a connecTerrassa!

Et mantindrem informat sobre el comerç de Terrassa i els professionals de la ciutat amb Notícies, Agenda, Sortejos, Promocions,...

Prement el botó "Vull subscriure'm" acceptes les polítiques de privacitat