Què és, com es diagnostica i com es tracta un còlic biliar? [Dr. Jaume Tur]


 • Etiquetes: Cuidem-nos per dins i per fora 2022 | Temps de lectura: 3 minuts

  dimecres, 2 febrer, 2022 - 12:00

   

  El Dr. Jaume Tur t'explica en detall quins son els símptomes, com es diagnostica, com es tracta i com es pot prevenir un còlic biliar:

  Per què es produeix el còlic biliar?

  El còlic biliar es produeix quan alguna de les pedres de la vesícula biliar s'impacta en la sortida cap al conducte biliar. Això produeix distensió de la pròpia vesícula biliar. Aquesta distensió, juntament amb les contraccions (espasmes) que fan les parets de la vesícula, donen lloc a l'aparició de dolor, habitualment de tipus intermitent.

  Quins són els símptomes del còlic biliar?

  El símptoma principal del còlic biliar és el dolor abdominal. Aquest dolor predomina a nivell del costat dret de l'abdomen, just per sota les costelles. De vegades, aquest dolor es pot localitzar a nivell de la boca de l'estómac. Acostuma a ser un dolor que s'inicia de forma sobtada, habitualment després de menjars copiosos o rics en greixos. De vegades, pot anar acompanyat de nàusees o vòmits.

  En les formes lleus, pot ser un dolor que s'autolimita, és a dir, que cedeix de forma espontània. En canvi, altres vegades es poden requerir analgèsics o antiespasmòdics. En aquells casos en què el dolor persisteix més enllà de 6 hores i no es controla amb analgèsics, és recomanable consultar un servei d'urgències, ja que es poden associar a altres complicacions. La complicació més habitual si el dolor no cedeix, és que es produeixi una colecistitis aguda, podent requerir una intervenció quirúrgica urgent.

  Aquells pacients amb obesitat o diabetis, han de tenir una precaució especial, ja que tenen més risc que el còlic biliar es converteixi en una colecistitis aguda.

  Com es diagnostica?

  El diagnòstic del còlic biliar és un diagnòstic clínic. Això vol dir que ens basem en els símptomes. Així mateix, a banda dels símptomes del còlic biliar que s'han descrit prèviament, cal haver confirmat la presència de càlculs biliars, habitualment mitjançant una ecografia abdominal.

  Com ho puc prevenir?

  Una de les principals mesures que cal tenir en compte per evitar o reduir la presència de còlics biliars, és un control estricte de la dieta. És important reduir la ingesta de greixos (salses, fregits, menjar ràpid…) i decantar-se per menjars amb un tipus de cocció més saludable (forn, bullit, planxa, papillota…), de manera que la majoria de pacients aconsegueixen controlar els símptomes. En aquells pacients que tot i així, presentin episodis de dolor, poden tractar-ho amb analgèsics o antiespasmòdics, sempre després d'una valoració mèdica.

  Tractament definitiu per al còlic biliar

  El tractament del còlic biliar, habitualment és un tractament simptomàtic. L'únic tractament per reduir definitivament els símptomes passa per l'extirpació completa de la vesícula biliar. Això es fa habitualment mitjançant un abordatge mínimament invasiu: colecistectomia laparoscòpica.

  Especial "Cuidem-nos per dins, cuidem-nos per fora"

   

   

  Afegeix un comentari

  Vols formar part de la nostra comunitat?

  Clica aquí!

  Registra't a connecTerrassa!

  Et mantindrem informat sobre el comerç de Terrassa i els professionals de la ciutat amb Notícies, Agenda, Sortejos, Promocions,...

  Prement el botó "Vull subscriure'm" acceptes les polítiques de privacitat