El significat del terme Grafologia i la seva aplicació professional


 • Etiquetes: grafologia | Temps de lectura: 4 minuts

  dijous, 5 febrer, 2015 - 16:45

  OPINIÓ | La definició de Grafologia —tot i ser popularment coneguda com la interpretació de la personalitat d’un subjecte a través de la seva escriptura— és formalment la de ciència que estudia el grafisme.

  La Grafologia científica sempre ha estat una formació universitària posterior a les ciències humanes i es classifica en les següents branques o especialitats:

  Grafologia Forense, on trobem les branques de Perícia Cal·ligràfica, Documentoscòpia i altres disciplines criminalístiques basades en el grafisme. Aquesta especialitat analitza principalment notes de suïcidi, amenaces, estafes, adulteració de documents, falsificacions, escriptura mural vandàlica, i és molt utilitzada a intel·ligència militar, on els Serveis d’Intel·ligència van ser pioners en una aplicació altament professionalitzada de la Grafologia a les seves investigacions, abans inclús que els laboratoris de Policia Científica. En general, la Grafologia Forense s’aplica a qualsevol escrit que requereixi ser peritat en un procediment judicial.

  Grafopatologia i Grafologia mèdica: Per a la detecció i seguiment de malalties (com l’Alheizmer i el Parkinson), alteracions psíquiques o somàtiques, alteracions emocionals, tendències criminals, trastorns de personalitat, alcoholisme, drogodependència, patologies del llenguatge i agrafies causades per lesions cerebrals, i com a ciència auxiliar a la Psicooncologia entre d’altres.

  Grafologia aplicada a l’empresa i els recursos humans: selecció de personal, formació d’equips de treball, promocions internes, mobilitat funcional, orientació professional, avaluaciò per competències etc.

  Grafologia de l’edat evolutiva: Grafologia infantil, trastorns específics de l’aprenentatge de ll'escriptura (disgrafia), educació del gest gràfic, reeducació de l’escriptura, grafomotricitat, orientació d’estudis, bullying, seguiment de l’evolució grafoescriptural des de la infància fins l’adolescència.

  Grafologia aplicada a la publicitat: Assessorament en disseny gràfic, tipografies, pàgines web, publicitat, comunicació i màrqueting.

  Grafopsicologia, o interpretació psicològica del grafisme, on mitjançant una sèrie de tècniques grafològiques es desenvolupa una interpretació científica del perfil de personalitat d’un individu a través de la seva escriptura.

  També trobem la Grafologia com a complement d’altres ciències com ara la Paleografia, que és l’estudi d’escriptures antigues, pergamins, textos antics i altres testimonis gràfics històrics; o la Sociolingüística Forense, que combina mètodes estadístics i anàlisis lingüístiques de la forma, la gramàtica, l’ortografia i el llenguatge per a la determinació de l’autoria d’un escrit.

  La metodologia actual en Grafologia científica és la de la Grafoanàlisi, tècnica que implica la puntuació d'uns paràmetres gràfics donant com a resultat el percentil de la predominant de temperament i caracterològica.

  Mitjançant la Grafoanàlisi es poden obtenir característiques del subjecte com la vitalitat, el temperament, la introversió o l'extraversió, la voluntat, la tenacitat, la constància, la disciplina, la iniciativa, l’esperit de superació, la integració social, la capacitat de frustració, la resistència a l’estrès, les aptituds de comandament o d’adaptació, la compatibilitat pel treball en equip, el tipus d’intel·ligència, l’atenció, la capacitat de concentració, la imaginació, la memòria, i altres trets inherents a la seva personalitat.

  Hi ha nombroses publicacions, llibres, articles, investigacions i tesis doctorals que certifiquen la Grafoanàlisi com a disciplina científica; els titulats universitaris compten amb una major credibilitat arrel de les competències específiques assolides d’acord al programa d’estudis universitaris.

  Hem de diferenciar doncs, clarament, la Grafologia universitària —o Grafologia científica, amb més de 80 anys de presència al nostre país— de la pseudo-grafologia, aquella que no té cap rigor científic i que inclús podem arribar a trobar com a complement d’algun tipus d’art endevinatòria.

  La Grafologia ni prediu el futur ni especula, i es necessiten molts anys d’estudis universitaris per realitzar una anàlisi grafològica amb rigor i professionalitat.

   

  Maite Jiménez

  Grafoanalista Forense

  Educadora i Reeducadora de l’escriptura

  Pèrit Cal·lígraf Judicial

  Afegeix un comentari

  Vols formar part de la nostra comunitat?

  Clica aquí!

  Registra't a connecTerrassa!

  Et mantindrem informat sobre el comerç de Terrassa i els professionals de la ciutat amb Notícies, Agenda, Sortejos, Promocions,...

  Prement el botó "Vull subscriure'm" acceptes les polítiques de privacitat