"Com facturar a les SCP en recàrrec equivalència", per Àlex Martínez [Àbac Assessors]


 • Etiquetes: SCP, comunitat de béns | Temps de lectura: 3 minuts

  dimarts, 12 gener, 2016 - 14:30

  OPINIÓ | S’ha escrit molt sobre les novetats per a les SCP i les comunitats de béns per a aquest 2016, que deixen de tributar per IRPF (atribució de rendes) i han passat a ser contribuents de l’impost de societats (IS).

  A hores d’ara (gener del 2016), encara hi ha molts dubtes: que si afecta o no les comunitats de béns, que si com tributaran els guanys de les SCP, que si els socis cobraran via nòmina o factura,  que si...

  En aquest article, NO m’adreço als protagonistes, SCP i comunitats de béns, sinó a les empreses o empresaris que tenen com a clientes aquestes SCP que, alhora, són “comerç minorista” subjecte al règim especial de l’IVA recàrrec d’equivalència.

  El règim de recàrrec d’equivalència de l’IVA està directament lligat al fet que les SCP tributen per renda (IRPF) i, per tant, en deixar d’aplicar-se aquest tribut, deixen d’estar subjectes al recàrrec d’equivalència en IVA.

  Fins aquí, conceptualment, res a dir, i s’ha d’avisar les empreses que venen mercaderies i tenen com a clientes aquestes SCP “comerç minorista” en recàrrec d’equivalència, que ja no han d’emetre factures amb recàrrec d’equivalència i ho han de fer en règim general d’IVA.

  Ara bé, com que tot aquest assumpte de les SCP està, amb perdó, mal parit des del seu inici, i a l’Agencia Tributària en saben tant o menys que tots nosaltres, no estaria bé -repeteixo: NO ESTARIA BÉ- que aquest assumpte de les SCP en recàrrec d’equivalència, per residual que sigui, fos clar i català.

  Per què? Si fins i tot la Cecot, ara fa uns dies, s’ha pronunciat en el mateix sentit que estic fent jo ara: NO IRPF = NO IVA recàrrec d’equivalència.

  Doncs, perquè seguint la metodologia típica i tòpica del legislador espanyol, utilitzen el concepte de període transitori, que diu:

  La SCP, a partir de l’1 de gener del 2016, passa a tributar per IS; ara bé, si vol, disposa d’un període transitori, fins al 30 de juny del 2016, per DISSOLDRE’S (bé desapareixent, bé “transformant-se”) i, si aquesta és la seva tria (dissoldre’s), DURANT el període de l’1 de gener del 2016 fins a la data de l’acord de dissolució (màxim 30 de juny del 2016), continuarà tributant per IRPF i, per tant, segons la meva opinió, TAMBÉ EN IVA en recàrrec d’equivalència.

  Ja veieu, doncs, que el criteri general és clar:

  NO IRPF = NO IVA recàrrec d’equivalència
  SÍ IS = Sí IVA règim general

  Però... què s’ha de dir a la SCP que ens digui que SÍ que es vol dissoldre (recordeu que ho pot decidir fins al 30 de juny) i que ens demani que se li facturi amb IVA recàrrec  d’equivalència??

  A partir d’aquí, com que de pacífic res de res, la meva/nostra recomanació, seguint un criteri de prudència, és facturar a tota SCP en IVA règim general (cas general), i que qui ens demani que li continuem facturant en IVA recàrrec d’equivalència ens HO COMUNIQUI PER ESCRIT, manifestant-nos la seva intenció de DISSOLDRE la SCP i acollir-se al règim transitori.

  Per Àlex Martínez Cruz, soci director d'Àbac Assessors

  Reviews

  Lourdes (no verificat)

  El meu dubte es el seguent: Amb la reforma de les SCP el soci que aporta treball a la societat pot seguir facturant a la mateixa? O a partir d'ara deixe de poder tindre nómina i de poder facturar a la societat?. Salutacions
  Àlex Martínez (no verificat)

  Bon dia Lourdes, Amb la reforma, a les SCP se'ls aplica la normativa del ISS, Així doncs, els socis, en tant en quan tenen una retribució per la feina que desenvolupen, han de tenir una nòmina (o document que en faci les funcions) amb la corresponent retenció de IRPF, calculada com a retribució del treball personal, el que en diríem taules. Per respondre aquests dubtes i molts més, et pots inscriure a la xerrada informativa que fem el proper dilluns dia 2 de maig (matí) a les nostres instal.lacions de l'Avda Jaume Ier 95 Terrassa. Pots enviar mail a maite@abac.cat o trucar al 93 736 98 60. Salutacions cordials

  Afegeix un comentari

  Vols formar part de la nostra comunitat?

  Clica aquí!

  Registra't a connecTerrassa!

  Et mantindrem informat sobre el comerç de Terrassa i els professionals de la ciutat amb Notícies, Agenda, Sortejos, Promocions,...

  Prement el botó "Vull subscriure'm" acceptes les polítiques de privacitat