Alicia Cabanas [Apsyconet]: "Les persones necessiten més que mai poder expressar sentiments i emocions"


  • Etiquetes: entrevista, Cuidem-nos per dins i per fora | Temps de lectura: 5 minuts

    dimecres, 24 febrer, 2021 - 18:15

    Alicia Cabanas va estudiar psicologia amb la finalitat de poder tenir eines per ajudar a les persones a superar moments difícils i a entendre alguns comportaments. Recentment ha entrat a formar part de la Comunitat connecTerrassa. Per a conèixer més i millor els serveis que ofereix i les tècniques que utilitza, n’hem parlat amb ella en aquesta entrevista.

    —Alicia, explica’ns breument qui és Alicia Cabanas Oltra (psicòloga col·legiada amb núm. 20523).

    —Sóc una dona que és mare i àvia. Treballadora, lluitadora i perseverant. Vaig néixer a Barcelona i he viscut a Matadepera i Terrassa.

    —Ara, centrem-nos en el teu centre de psicologia Apsyconet. Quan el vas obrir, on està ubicat i quins serveis ofereixes?

    —El meu centre de psicologia està situat a Terrassa, al Raval de Montserrat, 32, 2n 1a. El vaig obrir l'any 2014 i està registrat com a Centre de Serveis i Establiments Sanitaris amb el nº E080595862.

    Ofereixo serveis de psicologia i psicoteràpia amb diferents mètodes segons les necessitats de cada pacient doncs, per a mi, cada persona és única i té un tracte diferenciat i acomodat a les seves demandes.

    —Concretament, utilitzes la teràpia cognitivoconductual i en ocasions vas a la teràpia breu. Així mateix, t’ajudes de teràpia virtual i/o tècniques d’EMDR. En què consiteix cadascun d’aquests tres conceptes. I, a quines persones o patologies els pot interessar?

    —La terapia cognitivo-conductual (TCC) es basa en una dinàmica on el pacient i els seus problemes són plantejats en termes cognitius. Es pretén que el mateix pacient entengui com pensa sobre ell mateix, sobre altres persones i sobre el món que ens envolta i, per tant, com li afecta o pot afectar allò que fa als seus pensaments i sentiments. La TCC pot ajudar a canviar les maneres de com pensem (cognitiu) i de com actuem (conducta) i aquests canvis poden ajudar a sentir-se molt millor.

    La teràpia breu centrada en solucions o teràpia breu (TBCS) és un model de teràpia que busca solucionar els problemes de la manera més ràpida, eficient i menys dolorosa. Busca atacar el problema que determini el pacient com el causant del seu conflicte "aquí i ara".

    EMDR és l'acrònim en anglès de Eye Movement Desensitization and Reprocessing (desensibilització i reprocessament per moviments oculars). És una tècnica terapèutica utilitzada per descensibilitzar i reprocessar traumes psicològics d'una manera natural. El 2013 el Comitè revisor de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va aprovar formalment la recomanació per a emprar l'EMDR en adults i nens.

    La Teràpia de Realitat Virtual és una de les tècniques més innovadores que podem fer servir els psicòlegs. A la consulta ens permet tractar nombrosos problemes de forma ràpida, segura i eficaç. Problemes com la por a parlar en públic, el trauma o la depressió es solucionen fàcilment gràcies a la Realitat Virtual.

    La teràpia en línia és fonamentalment la versió a distància de la psicoteràpia de sempre, utilitzant els avantatges i els recursos d'Internet. Així, la psicoteràpia online és una modalitat d'intervenció psicològica que s'adapta a les noves eines desenvolupades en el món digital i aprofitant la seva capacitat per flexibilitzar els tipus de serveis.

    —Per tant, en el teu centre de psicologia ofereixes teràpia offline i online. On i quan podem visitar-te presencialment? I, com funciona la teràpia online?

    —Efectivament, ofereixo els dos tipus d'assitència psicoterapueta online o presencial.

    Presencialment, com ja he dit, al meu despatx de Terrassa. I, online, des de qualsevol lloc del món, doncs em connecto i faig videoconferència o tenim contacte via e-correu on els vaig donant pautes per seguir el procés terapèutic.

    Les dues modalitats son eficients (excepte en alguna patologia greu).

    —Quin és el teu pacient tipus? A quines persones els pot interessar els teus serveis de psicologia?

    —En consulta rebo des d'adolescents a gent gran. Els adolescent necesiten algú amb qui poder explicar temes personals o una mica de suport emocional per a superar estudis… La gent gran també necessita poder manifestar a algú les seves pors o inquietuds.

    He anat als dos extrems, però el suport psicològic no té edat ni límits, doncs cada persona té una necessitat diferent, per això el tracte es personalitzat.

    Estic especialitzada en pèrdues (dols). El dol és un procés psicològic que es produeix després d'una pèrdua, una absència, una mort o un abandonament. Es manifesta de forma diferent segons les persones, poden mostrar diferents síntomes tan emocionals com físics, per exemple, ansietat, pors, sentiment de culpabilitat, confusió, negació, depressió, tristesa, xoc emocional...

    Tots hem patit pèrdues al llarg de la nostra vida ja siguin d'un familiar, un amic, una feina, un animal domèstic, un canvi de domicili o país...

    —I, ja per acabar, una pregunta/reflexió d’actualitat: com ha afectat aquest any de pandèmia i canvis profunds d’hàbits en la teva feina? Quins canvis de consultes has detectat?

    —La pandèmia ha afectat a totothom i en tots el nivells. En el àmbit de pacients, la principal diferència és que s'ha obert el tractament al servei online i sembla que ha vingut per quedar-se, de moment. El no poder sortir de casa ha concienciat que el teletreball i les videoconferències eren com ser-hi presencialment.

    Per altra banda, les persones necessiten més que mai el poder expressar sentiments i emocions i les dificultats que el confinament i les seves conseqüències els ha comportat, tant a nivell personal com familiar.

    Contacta amb Alicia Cabanas

    Canal entrevistes

    Especial "Cuidem-nos per dins, cuidem-nos per fora"

    Afegeix un comentari

    Vols formar part de la nostra comunitat?

    Clica aquí!

    Registra't a connecTerrassa!

    Et mantindrem informat sobre el comerç de Terrassa i els professionals de la ciutat amb Notícies, Agenda, Sortejos, Promocions,...

    Prement el botó "Vull subscriure'm" acceptes les polítiques de privacitat