"Vull tornar a conduir i no m'hi atreveixo" [Per Atanasi Céspedes, psicòleg d'Espai GUT]


 • dimecres, 31 octubre, 2018 - 12:15

  "Vull tornar a conduir i no m'hi atreveixo" - El primer curs terapèutic a Terrassa per tornar a conduir

  El dia 27 de novembre, a les 19.00 h, farem una xerrada gratuïta a l'Espai Gut"Vull tornar a conduir i no m'hi atreveixo", on parlarem de propostes per a poder vèncer la fòbia a conduir (o amaxofòbia). Presentarem un curs dissenyat específicament amb aquesta finalitat terapèutica, a càrrec d’Atanasi Céspedes, psicòleg i formador, especialista en amaxofòbia. El curs començarà a mitjans de gener del 2019.

  Què és l'amaxofòbia?

  En general, les fòbies es caracteritzen per una intensa i desproporcionada "por" davant objectes o situacions diverses. A la por a conduir se la denomina ‘amaxofòbia’, paraula d'etimologia grega: amaxo = carruatge i fobos = por.

  L'amaxofòbia és un problema estès entre la població, encara que en molts casos les mateixes persones afectades tendeixen a amagar-lo. La persona que pateix aquest trastorn desenvolupa una sèrie de pensaments desajustats respecte a la situació real existent, que li generen por.

  Al seu torn, aquesta por desencadena una resposta automàtica i inadequada del sistema nerviós, que produeix una forta i desagradable activació fisiològica (palpitacions, taquicàrdia, suors...). Tot això configura una situació de "descontrol", en què la persona afectada construeix un mecanisme d'evitació i fugida que acaba incapacitant-la per poder conduir amb "normalitat".

  A qui afecta l'amaxofòbia?

  Encara que es tracta d'un problema complex i amb una casuística diversa, es poden establir alguns perfils en funció de les característiques personals i el nivell d'afectació.

  Segons un estudi de l'Institut Mapfre de seguretat viària, l'amaxofòbia afecta més del 33% dels conductors i té una especial incidència entre les dones, fins al punt que el percentatge de dones amb por a conduir és pràcticament el doble que el d'homes. Quant als nivells de por, es distingeix entre els que mostren por en circumstàncies específiques (27%) i els que presenten una por paralitzant (6%), és a dir, la que sofreixen persones a qui, tot i que tenen permís de conduir, els impossibilita la conducció.

  Com puc vèncer la fòbia a conduir?

  És imprescindible comprendre "el què i el com del que succeeix", amb una orientació clara i explícita centrada en la construcció activa de solucions.

  Es coneix canviant des de la vivència d'experiències concretes. En aquest sentit, i per facilitar el canvi, es dissenyen tasques, propostes i intervencions terapèutiques que faciliten i mobilitzen les capacitats de canvi del client, en l'elaboració d'una nova forma de construir la seva percepció i relació amb la realitat plantejada fins a aquest moment com a problema. Comprendrem el funcionament del problema mitjançant la seva solució.

  --

  Proposta de curs terapèutic per vèncer la fòbia a conduir.

  A mitjans del mes de gener de l'any vinent, a l'Espai Gut, farem un grup terapèutic per resoldre aquest desajust, amb una durada de sis sessions; quatre seran grupals i dues individuals, amb cada persona participant. A la xerrada del dia 27 de novembre a les 19.00  h explicarem la dinàmica del curs amb més detall.

  Us hi esperem.

  Per a aclarir qualsevol dubte, o per confirmar l’assistència, contacteu amb info@amaxos.es o hola@espaigut.com

  Vols rebre connecTerrassa al mòbil? Aquí t'expliquem com.  Registra't a connecTerrassa!

  Et mantindrem informat sobre el comerç de Terrassa i els professionals de la ciutat amb Notícies, Agenda, Sortejos, Promocions,...

  Prement el botó "Vull subscriure'm" acceptes les polítiques de privacitat

  Afegeix un nou comentari

  Promocions connecTerrassa

  Informació de l'autor

  Atanasi Céspedes

  Psicòleg d'Espai Gut.