Sébastien Fabre (Sevan): "El fet de saber alimentar-nos, de combinar aliments, és una assignatura pendent que tenim una gran part de la societat"


 • Etiquetes: | Temps de lectura: 3 minuts

  dimecres, 7 juny, 2017 - 10:30

  ENTREVISTA | El setembre del 2014 obria les portes Sevan Centre de Salut, a la plaça del Progrés, 19, amb el fisioterapeuta Sébastien Fabre al capdavant, amb més de 17 anys d'experiència. Avui reflexionem amb ell sobre certs aspectes de la nostra salut que ens poden afectar des del punt de vista físic.

  Sevan és un centre que, tot i tenir la fisioteràpia com a tractament de base, ha anat incorporant altres disciplines que fan d'aquest espai un centre multidisciplinari que té com a objectiu donar un assessorament global al pacient.

  Avui ens volem fixar en una de les especialitats, que va més lligada del que ens pensem a les molèsties físiques que sovint patim. Es tracta de la dietètica i la nutrició, que han incorporat aquest any i ja fa vuit mesos que van creixent.

  Quan anem acumulant un sobrepès important, sigui pel motiu que sigui, pot acabar derivant en problemes de lumbars, genolls, malucs, circulació, respiració... Aquesta dinàmica es comença a treballar en l'àmbit del fisioterapeuta, però hem de valorar la possibilitat de tractar-la també, com a problema de base, amb el nutricionista, per tal que els dolors no es repeteixin.

  La Maribel Arias, dietista i tècnica superior en Dietètica i Nutrició (a qui vam entrevistar fa un temps), atén els pacients des de la reeducació alimentària. Això vol dir que no es limita a fer-los un control de pes i establir-los unes dietes, sinó que hi treballa de forma personalitzada, buscant taules d'alimentació, creant dietes a mida, oferint alternatives si algun aliment no els agrada. Reeducant, en definitiva.

  "El fet de saber alimentar-nos, de combinar aliments, és una assignatura pendent que tenim una gran part de la societat", ens comenta en Sébastien. El que passa és que aquesta "mala educació" no afecta a tothom igual: hi ha gent que ho pateix més i gent que pot menjar qualsevol cosa i no s'engreixa, perquè tenen el metabolisme accelerat.

  Avui en dia la gent, si hi ha sobrepès, opta per mesures dràstiques, com és fer–se liposuccions, una reducció d'estómac, la implantació del baló intragàstric... A Sevan no són partidaris d'aquesta opció sinó es fa prèviament una reeducació mental de la persona quant a alimentació, ja que si traiem 20, 30 o 40 quilos però la ment no ha estat reeducada, al cap de dos anys la persona haurà augmentat de pes de nou.

  Sovint, després d'un embaràs queden uns quilos acumulats que no hi ha forma de treure. Hem de tenir en compte el canvi hormonal que s'ha provocat i no tothom el regula de forma ràpida. Aquest factor es pot treballar, perquè la Maribel dona moltes opcions i hi ha molta varietat d'aliments que molts no coneixem.

  Un altre tema que està augmentant les lesions d'esquena és l'excés de mames. I hem de tenir en compte que la majoria de dones que es posen pròtesis mamàries comencen a tenir problemes d'esquena. Una gran part de les dones operades al cap de cinc anys tenen problemes d'esquena que no tenien anteriorment.

  És fonamental tenir molt clar abans d'una operació les conseqüències que això pot comportar i com prevenir-les, perquè la importància no és només el pes que afegim, sinó la distància que hi ha de la columna al final del pes, que és la palanca que multiplica el pes. Si abans de l'operació reforcem la musculatura i la preparem per afegir-li aquest pes, evitarem problemes posteriorment.

  Afegeix un comentari

  Vols formar part de la nostra comunitat?

  Clica aquí!

  Registra't a connecTerrassa!

  Et mantindrem informat sobre el comerç de Terrassa i els professionals de la ciutat amb Notícies, Agenda, Sortejos, Promocions,...

  Prement el botó "Vull subscriure'm" acceptes les polítiques de privacitat