OPINIÓ | El poder dels hàbits, per Gemma Soler Raspall


  • Etiquetes: | Temps de lectura: 3 minuts

    dilluns, 19 gener, 2015 - 09:30

    Des de temps ben remots que hi ha hagut interès pels hàbits. “Res hi ha més fort que l’hàbit” deia el conegut poeta romà Ovidi. “L’hàbit és el mestre més eficaç” recalcava el seu contemporani Gayo Plinio. És evident que, al llarg de la història, els hàbits han estat tema d’estudi de reconeguts personatges, ara bé, i per què aquest interès pels hàbits? Realment són tant importants?

    Segons el diccionari, un hàbit és un comportament repetit regularment, que requereix un petit o cap raciocini i que és après (no innat). D’aquí en podem extraure 3 idees clau: REPETIT, POC RAONAT, S’APRÈN. És a dir, els hàbits els creem, modelem, forgem i instaurem nosaltres a la nostra ment, a base de repetir-los fins que es manifesten de forma automàtica. Si són hàbits que, des del nostre punt de vista són saludables i volem conscientment realitzar-los, és una fórmula fantàstica, ara bé, què passa amb aquells hàbits que no ens interessa tenir?

    La clau és al nostre cervell. És un gran consumidor d’energia, de glucosa (uns 120 grams al dia en un adult) i oxigen, i la seva perfecció rau en que és capaç de crear mètodes d’estalvi energètic: els hàbits.

    Com que es tracten d’accions automatitzades, poc raonades, comporta una despesa energètica inferior. El cervell doncs, és una màquina potent i extraordinàriament òptima. És per això, que costa tant canviar un hàbit, des del punt de vista del cervell, tot canvi comporta una despesa energètica que, evidentment, no voldrà realitzar. De fet, les estadístiques diuen que un 70% de la població espanyola desitja canviar un hàbit en algun moment de la seva vida, però que només entre un 5 al 15% ho aconsegueix.

    Així, la millor manera de canviar un hàbit passa per convèncer al nostre cervell que estem fent un esforç energètic avui per obtenir un rendiment demà, des de la raó i la consciència plena de les nostres accions, pensaments i emocions podem aconseguir-ho. No serà fàcil, ningú ha dit que ho sigui, però si som capaços d’aconseguir-ho haurem realitzat un procés d’aprenentatge i un esforç de superació personal gràcies a la nostra voluntat que ben segur, ens servirà per futurs reptes.

    Per acabar, et deixo una bona síntesi per seguir reflexionant sobre la importància de posar consciència als teus hàbits:

    • Cuida els teus pensaments, es convertiran en paraules;
    • Cuida les teves paraules, es convertiran en accions;
    • Cuida les teves accions, es convertiran en hàbits;
    • Cuida els teus hàbits perquè són la teva vida;
    • Cuida la teva vida perquè només en tens una.

    Gemma Soler Raspall

    Coach i massoterapeuta - Gerent S360º

    --

    TAMBÉ US POT INTERESSAR:

    AGENDA > El divendres 23 de gener, conferència sobre “El poder dels hàbits” a càrrec d’S360º

    Afegeix un comentari

    Vols formar part de la nostra comunitat?

    Clica aquí!

    Registra't a connecTerrassa!

    Et mantindrem informat sobre el comerç de Terrassa i els professionals de la ciutat amb Notícies, Agenda, Sortejos, Promocions,...

    Prement el botó "Vull subscriure'm" acceptes les polítiques de privacitat