Novetats de l’Agència Tributària per fer aflorar l’economia submergida, per Maite Reina [Activa Consultoria]


 • Etiquetes: Activa Consultoria, Professionals, opinió, impostos i tributs, Agència Tributària | Temps de lectura: 3 minuts

  dimarts, 31 març, 2015 - 13:00

  OPINIÓ | Segons el Pla de control Tributari pel 2015, presentat pel Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques, es focalitza en 4 punts principals:

  1. Comprovacions coordinades a nivell nacional en establiments de Vendes al Consumidor final, que puguin ser susceptibles d'utilitzar tècniques de frau fiscal.

  2. En Economia digital, l'Agència Tributària s'ha plantejat rastrejar més de 200.000 dominis per fer un seguiment de l'activitat que s'hi desenvolupa.

  3. En àmbit internacional: es reforçarà la vigilància sobre estructures i societats que erosionen artificialment la base imposable espanyola i sobre no residents que realitzen activitat econòmica esporàdica a Espanya.

  4. S'intensificaran les investigacions de l'Àrea de Recaptació sobre moviments financers i es conjugarà una gestió més àgil dels deutes en processos concursals amb la potenciació de la viabilitat de les empreses.

  L'objectiu d'aquest pla de control, per part de l'Agència Tributària, és reforçar les actuacions dutes a terme per al control de les activitats, per fer aflorar l'economia submergida, d'aquesta manera evitar la competència deslleial, que perjudica les empreses i particulars que si que compleixen correctament amb les seves obligacions tributàries.

  Establiments amb vendes al consumidor final:

  Aquest any, un dels punts on han enfocat la seva atenció per dur a terme aquest control és a INTERNET, per demanar informació i realitzar actuacions dirigides a l'aflorament d'activitats i rendes ocultes.

  Els col·lectius que estan en el punt de mira són els següents:

  • Particulars que cedeixen totalment o parcialment habitatges per internet o altres vies, per a la detecció de lloguers irregulars no declarats.

  • I totes aquelles activitats que no estan declarades que es poden oferir per internet.

  També posaran èmfasi en l'anàlisi de tot aquell programari o programes informàtics que alterin la facturació real, resums de tiquets i modifiquin preus, que en conclusió suprimeixen part de la facturació.

  D'aquesta manera pretenen dur a terme actuacions per combatre les tècniques d'ocultació de l'activitat, posant el focus en tots aquells contribuents que realitzen vendes finals al públic. Aquestes actuacions les realitzaran mitjançant comprovacions inspectores convencionals i verificacions formals en determinats sectors.

  També realitzaran campanyes i actuacions per crear consciència entre els contribuents sobre la necessitat de rebutjar aquestes pràctiques, mostrant el perjudici econòmic per a tots, i per a la lliure competència per a la resta d'empreses que si que compleixen les seves obligacions.

  Rastreig del frau per internet:

  En els últims anys s'han detectat noves formes de frau fiscal mitjançant l'ús de la xarxa "internet". Dos focus concrets:

  • Per mitjà de la captació i explotació de la informació pública disponible a la xarxa, els permetrà detectar activitats ocultes o béns objecte de comerç il·lícit.

  • També realitzaran un control d'on es presten els serveis o on es comercialitzen els productes per a poder garantir una tributació adequada de les rendes generades a Espanya.

  L'Agència Tributària mitjançant l'ús d'una sèrie d'eines informàtiques, que li permetrà ordenar i sistematitzar la informació, pretén creuar informació de més de 200.000 dominis per a la posterior incorporació a les seves bases de dades.

  També faran ús de les xarxes socials per analitzar operacions comercials entre agents econòmics, amb la finalitat d'identificar patrons de comportament que es corresponen amb activitats defraudadores.

  --

  Sòcia fundadora d'ACTIVA CONSULTORIA | LinkedIn

  Afegeix un comentari

  Vols formar part de la nostra comunitat?

  Clica aquí!

  Registra't a connecTerrassa!

  Et mantindrem informat sobre el comerç de Terrassa i els professionals de la ciutat amb Notícies, Agenda, Sortejos, Promocions,...

  Prement el botó "Vull subscriure'm" acceptes les polítiques de privacitat