Nova reforma de la Llei d'arrendaments. Serà la darrera del 2019? [Fabra Finques]


 • dijous, 27 desembre, 2018 - 12:00

  El dia 6 de març del 2019 entra en vigor un nou Reial decret llei de mesures urgents en matèria d'habitatge i lloguer. Us en resumim els trets més importants:

  • No té efectes retroactius i, per tant, només resulta d'aplicació per a contractes signats a partir del dia 6 de març del 2019.

  • Estableix l’exempció del pagament de l'impost de transmissions patrimonials als arrendaments d'habitatge per a ús estable. Malgrat tot, s'haurà de continuar declarant. No en queda exempta la persona arrendadora en cas de necessitat d'aval.

  • El termini del contracte s'amplia de 3 a 5 anys en el cas que la figura de l’arrendador sigui persona física i de 3 a 7 anys en cas que sigui persona jurídica.

  • S'amplia d'1 a 3 anys el termini de pròrroga obligatòria. Perquè no sigui procedent, la persona arrendadora ho haurà de notificar almenys amb quatre mesos d'antelació i la persona arrendatària, amb dos mesos d'antelació.

  • Per tal que el propietari o propietària, sempre persona física, pugui recuperar l'immoble per necessitat, haurà de fer-ho constar en el contracte de forma explícita.

  • Les despeses de gestió immobiliària seran a càrrec de l'arrendador o arrendadora si és persona jurídica.

  • La fiança en els contractes no podrà excedir les 2 mensualitats de la renda, ja sigui en dipòsit o aval bancari.

  • Hi haurà llibertat de pacte en arrendaments d'habitatge de més de 300 m2 o renda inicial superior a 5,5 vegades el salari mínim interprofessional.

  • La pujada de la renda anual estarà sempre lligada a l'IPC durant el temps que duri el contracte.

  • Es defineix l'índex estatal de referència del lloguer d'habitatges, que servirà a títol informatiu a les comunitats autònomes per tal que defineixin els seus propis índexs. S'haurà d'establir en 8 mesos i el publicarà el Ministeri de Foment.

  • S'habilita els ajuntaments perquè puguin bonificar fins al 95% de l'IBI a habitatges subjectes a preu limitat. També se'ls autoritza a gravar fins a un 50% de la quota de l'IBI els  immobles d'ús residencial que es trobin desocupats amb caràcter permanent.

  • S'elimina la possibilitat d'inscripció registral del contracte.

  • Un cop el jutge o la jutgessa ordena el desnonament a la persona llogatera, els serveis socials el poden interrompre si hi ha situació de vulnerabilitat. El desnonament s'aturarà per un termini d'un mes si el propietari o propietària és particular i de tres mesos si és persona jurídica.

  Recordem que, igual que el fallit Reial decret llei 21/2018, aquest necessita també la convalidació del Congrés dels Diputats en el termini d'un mes.

  Tot i aquesta reforma, pot ser que no sigui l’última de l'any 2019, ja que la Generalitat, per via de la Conselleria de Justícia, ha manifestat la intenció de cara a fi d'any de publicar la reforma del llibre sisè del Codi civil català per encabir-hi els arrendaments urbans i limitar les pujades del preu dels lloguers i allargar-ne la  duració.

  --

  Per Alícia Mirabent de Fabra Finques

   

  ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

  s connecTerrassa:

   

  Vols rebre connecTerrassa al mòbil? Aquí t'expliquem com.  Registra't a connecTerrassa!

  Et mantindrem informat sobre el comerç de Terrassa i els professionals de la ciutat amb Notícies, Agenda, Sortejos, Promocions,...

  Prement el botó "Vull subscriure'm" acceptes les polítiques de privacitat

  Afegeix un nou comentari

  Promocions connecTerrassa

  Informació de l'autor

  Alícia Mirabent Rodriguez

  Sòcia de Fabra finques, serveis immobiliaris.