La xocolata ecològica i de comerç just: èxit del tast de cacau de Món Solidari


  • Etiquetes: comerç just, cacau, fairtrade | Temps de lectura: 4 minuts

    diumenge, 1 novembre, 2015 - 02:15

    El passat dimecres 28 d'octubre va tenir lloc, amb nombrosa assistència, la xerrada i tast de cacaus i xocolates de comerç just que la botiga Món Solidari va organitzar i que va anar a càrrec d'Estel Malgosa, d'Alternativa 3.

    En una primera part, la ponent va explicar que Alternativa 3 és una cooperativa terrassenca amb més de vint anys d'història, fundada el 1992 amb la finalitat d'elaborar i vendre productes ecològics i de comerç just. La cooperativa compra la matèria primera, la fa venir fins a Terrassa, i amb ella elabora els seus productes.

    Disposen d'un obrador amb torradora de cafè, un cafè que arriba a Terrassa amb sacs, és elaborat allí i és venut després a tota Espanya

    A continuació, l'Estel va explicar que el comerç just és una eina molt important de desenvolupament humà sostenible, que permet millorar les condicions de vida dels camperols i de les camperoles.

    Tot seguit, la xerrada va permetre als assistents descobrir que el cacau és un arbre originari del continent americà, de les riberes del riu Amazones, molt utilitzat i conegut per les tribus precolombines dels maies i asteques. Concretament pels maies, el fruit del cacau tenia una gran importància, ja que era considerat un element sagrat i s'utilitzava com a moneda de canvi. Deien les velles tradicions que el cacau havia estat regalat als homes per un Déu que havia baixat a la Terra i que s'havia enamorat d'una princesa. Un cop morta la princesa, la divinitat els va atorgar el fruit del cacau com a regal, perquè deia que era tan amarg com el dolor que ell sentia.

    De la conca de l'Amazones, el cacau va arribar al territori que avui coneixem com a Mèxic, i va ser el conqueridor espanyol Hernán Cortés qui el va portar a la península ibèrica, on va ser durant un temps conegut només a la cort dels reis d'Espanya. Al cap de poc ja s'havia estès a la resta d'Europa, convertint-se en una beguda de les elits que es prenia com una infusió amb sucre afegit.

    No va ser fins molts anys després, el 1875, que va aparèixer una màquina que permetia fabricar les avui populars i habituals rajoles de xocolata, que fou quan per primer cop a la història es va menjar xocolata en estat sòlid.

    En el transcurs de la xerrada, l'Estel Malgosa va explicar també tot el procès de cultiu i fabricació del cacau, afegint que Alternativa 3, com  a organització de comerç just que és, no compra la seva matèria primera -en aquest cas cafè i cacau- a grans terratinents o a grans empreses, sinó a petites famílies de camperols. Cal destacar que el cultiu d'aquest arbre no es pot fer a la península ibèrica ni a la resta d'Europa pels seus especials requeriments ambientals i climàtics (bàsicament necessita condicions climàtiques tropicals: ombra, pluja, humitat...).

    Després, la xerrada es va centrar en analitzar les diferències entre comerç internacional i comerç just, i l'avantatge que suposa aquest comerç per a les famílies cultivadores, normalment gent empobrida i amb pocs recursos.

    L'Estel va descriure també les tres principals varietats existents de cacau, que són la criolla (l'original de la conca de l'Amazones), de molt alta qualitat; la forastero (resultat de la colonització i de la seva aclimatació a l'Àfrica) i la trinitària, combinació de les dues anteriors.

    I finalment, per cloure la xerrada, el públic assistent a l'acte es va convertir en "catador" i va tastar els cacaus i xocolates de comerç just d'Alternativa 3.

    Dels comentaris generals del tast, se'n va desprendre que aquests productes ofereixen una experiència sensitiva molt diferent a la de les xocolates habituals i que permeten gaudir molt més dels sabors i de les textures, principalment perquè els articles de comerç just són d'una excel·lent qualitat i no es troben emmascarats per additius químics.

    Més info:

    Afegeix un comentari

    Vols formar part de la nostra comunitat?

    Clica aquí!

    Registra't a connecTerrassa!

    Et mantindrem informat sobre el comerç de Terrassa i els professionals de la ciutat amb Notícies, Agenda, Sortejos, Promocions,...

    Prement el botó "Vull subscriure'm" acceptes les polítiques de privacitat