"He aconseguit cobrar del FOGASA? Com afecta això a la meva declaració de renda?", per Elisa Ochando Garzón, d'Ètic Advocats


  • Etiquetes: | Temps de lectura: 3 minuts

    dilluns, 30 novembre, 2015 - 21:15

    OPINIÓ | Sovint ens trobem amb treballadors que, finalment, i després d'un llarg procés judicial, cobren salaris i/o indemnitzacions per part de Fons de Garantia Salarial a causa de la insolvència de les empreses.

    En aquest punt en què el treballador ha cobrat uns anys més tard una part de l’ import degut, però no  el total, ja que FOGASA aplica uns límits, sembla que el llarg procés ha finalitzat i que  ja es pot oblidar de sentències, reclamacions, sol·licituds i molta paperassa que han capgirat la seva vida durant uns anys. La sorpresa, però, arriba en el període de declaració de renda  següent,  en el qual apareix l’ import del FOGASA a les dades fiscals, però no se sap com declarar-lo.

    En primer lloc hem de saber quina quantia és la que tributa i que, per tant, hem de declarar, i quina estarà exempta de tributació. Tributarà l’ import corresponent a salaris i altres conceptes que no siguin indemnització per  acomiadament.
    En segon lloc, en quin període impositiu  s’ha de declarar aquesta quantia. El cobrament del FOGASA segueix el criteri dels endarreriments, la qual cosa significa que s’haurà de declarar en l’any que es van meritar les quantitats; és a dir, si s’han cobrat uns salaris del 2012 al 2015 s’ha de presentar una declaració complementària del 2012 que inclogui aquesta quantitat.

    Com hem dit abans, la quantitat sortirà reflectida en la declaració de l’any del cobrament,  però no s’ha d’incloure en aquest any, sinó que s’ha de modificar i treure aquesta quantitat per afegir l’ import a la complementària. Això suposarà que la declaració de l’any del cobrament quedarà retinguda i l’AEAT notificarà un procediment de verificació que el treballador esmenarà aportant la sentència i acreditant que és un cobrament del FOGASA.
    En tercer lloc, hem de plantejar-nos quin és el termini per presentar la declaració complementària des que hem rebut el pagament al nostre compte bancari sense que ens apliquin interessos i sanció.

    La llei de l’IRPF determina dos terminis d’acord amb el moment del cobrament. Si el treballador rep aquesta quantitat abans de l’ inici de la campanya de renda (inicis d’abril), haurà de presentar declaració fins al 30 de juny.
    En canvi, si ja començada la campanya de renda cobra del FOGASA, disposarà fins al final de la campanya de renda de l’any següent.
    Si un treballador ha cobrat del FOGASA  al gener  del 2016,  tindrà de termini fins al 30 de juny del 2016, que és quan finalitza  la campanya.

    En canvi, si ja començada la campanya de renda del 2015 (principis  d’abril del 2016) el treballador cobra del FOGASA, tindrà fins al 30 de juny del 2017.
    Malgrat aquesta darrera situació, hem de recordar que la declaració de l’any del cobrament quedarà retinguda i l’AEAT iniciarà un procés de verificació, i serà molt útil en el moment de respondre al requeriment aportar la declaració complementària ja presentada.

    En conclusió, si s’ha cobrat del FOGASA haurem de fer dues declaracions de renda: una de l’any del cobrament sense incloure les quantitats del FOGASA -i per tant l’esborrany de la declaració no es pot confirmar sense modificar- i una altra complementària de l’any en el qual s’hauria de haver cobrat aquest import. Si les quantitats són de salaris de diversos anys s’haurà de presentar una complementària per  a cada any.

    Per Elisa Ochando Garzón, d'Ètic Advocats

    Afegeix un comentari

    Vols formar part de la nostra comunitat?

    Clica aquí!

    Registra't a connecTerrassa!

    Et mantindrem informat sobre el comerç de Terrassa i els professionals de la ciutat amb Notícies, Agenda, Sortejos, Promocions,...

    Prement el botó "Vull subscriure'm" acceptes les polítiques de privacitat