'Com saber si la teva empresa, comerç, associació o entitat disposa de protecció de dades adequada a la llei?', per Susanna Vilaseca [Ètic Advocats]


 • Etiquetes: protecció de dades, Ètic Advocats, temes jurídics | Temps de lectura: 3 minuts

  dimarts, 14 abril, 2015 - 19:45

  OPINIÓ | Disposa d’un Document de Seguretat? Té registrats els fitxers de dades a l’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) Disposa de l’avís legal al correu, al web, als pressupostos, a les factures,...? Disposa d’un avís legal i política de privacitat a la seva pàgina web? Té xarxes socials adaptades al compliment de la normativa en Protecció de Dades? Disposa de les clàusules legals de consentiment de dades personals de clients, treballadors, proveïdors, de l’informàtic,...? Té càmeres de videovigilància? Té feta la Protecció de Dades des de fa temps i no la té actualitzada? Treballa utilitzant dades, imatges, gravacions de terceres persones i n’obté el seu consentiment? Cedeix dades a terceres persones i els fa signar un document de cessió de dades? Sap quines són les seves obligacions respecte a la Protecció de Dades?...

  És important adequar la seva empresa o professió a les mesures de seguretat que estableix la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de Protecció de dades de caràcter personal i al RD 1720/2007, així com saber, segons les característiques de l’empresa o professional, quin nivell de seguretat i quines mesures concretes s’han d’aplicar.

  Tenir registrats els fitxers a l’Agència Espanyola de Protecció de Dades no significa que s’estigui en compliment de la LOPD. La inscripció dels fitxers és una obligació, ara bé, també cal aplicar les mesures de seguretat que necessitem.

  Al dia a dia utilitzem molts tipus de dades personals (números de telèfon, noms i cognoms, signatures, DNI, dades bancàries, fotografies, gravacions de veu o de vídeo, adreça...) i no només nostres si no d’altres persones.

  Les mesures de seguretat i prevenció que hem d’adoptar encara s’intensifiquen més si cedim dades dels nostres clients a col·laboradors o terceres persones, o inclús als nostres treballadors.

  No podem controlar que tots els que mantenen el contacte amb les dades que ens proporcionen actuïn de manera correcte i no ens posin en risc, per la qual cosa ens hem de cobrir les espatlles per no tenir problemes en el futur.

  El servei va més enllà de la Protecció de Dades amb la redacció de clàusules específiques que donen total cobertura al client, sempre és millor prevenir i estar segurs, ja que si teniu col·laboradors als que cediu una sèrie de dades, aquestes deixen d’estar al vostre control i qualsevol incompliment o pèrdua per part d’aquest, podria ser responsabilitat vostra. D’aquí la importància de tenir les coses ben fetes!

  Tanmateix, hem de tenir present que l’Agència Espanyola de Protecció de Dades té potestat per sancionar a aquells professionals o empreses que no es trobin en compliment de la normativa corresponent de Protecció de Dades, per la qual cosa poden sancionar a aquells que no compleixin amb això.

  Tenir ben adaptada la nostra empresa o activitat a la normativa requerida és essencial i necessari. Sabem que es tracta d’un tema bastant desconegut a nivell general, però no per això deixa de ser important.

  Facilitar la gestió i familiarització en els aspectes de Protecció de Dades és bàsic i, per això, considerem essencial l’elaboració de guies personalitzades d’ús dels diferents documents que hauríeu de tenir i utilitzar, així com clàusules i avisos legals requerits.

  NOTA IMPORTANT: Actualment, i fins el dia 22 d'abril de 2015, Ètic Advocats té actiu el Sorteig d'un assessorament gratuït en matèria de protecció de dades.

  --

  Susanna Vilaseca, advocada del bufet Ètic Advocats.

  Afegeix un comentari

  Vols formar part de la nostra comunitat?

  Clica aquí!

  Registra't a connecTerrassa!

  Et mantindrem informat sobre el comerç de Terrassa i els professionals de la ciutat amb Notícies, Agenda, Sortejos, Promocions,...

  Prement el botó "Vull subscriure'm" acceptes les polítiques de privacitat